December 19, 2013

DESSERTWIJNEN

Als afsluiter van een diner vind ik het altijd leuk als er nog een dessertwijn geschonken wordt. Dat geef toch iets extra's en het is niet iets wat iedereen vaak doet. Een dessertwijn schenk je bij het dessert of kan in plaats van een dessertwijn. Een toetje is vaak zoet waardoor het lastig is hier een goede wijn bij te serveren.  Daarnaast zijn er natuurlijk ook enorm veel verschillende wijnen. Maar moet je bij een zoet dessert nou ook een hele zoete wijn drinken of juist een wat drogere zodat de de smaken in contrast staan?
In tegenstelling tot het diner is het gebruikelijk als een zoete wijn bij een zoet dessert wordt gedronken. De alcholpercentage in dessertwijnen ligt vaak hoger dan bij de gewone wijnen en omdat het ook zo zoet is wordt er nooit een vol glas geschonken. Denk eerder aan een half gevuld appertief glas.

Er zijn dus veel mogelijkheden wat betreft het kiezen van een dessertwijn. Er zijn lichtere wijnen zoals de Oostenrijkse en Italiaanse maar ook kun je een port of bijvoorbeeld eiswijn schenken. Eiswein is gemaakt van druiven die geplukt worden als ze net bevroren zijn. Het maakt niet uit of je eerst je dessert kies of eerst de wijn. Proeven is het sleutelwoord! 

Wat als je geen zoet dessert serveert? Bij bijvoorbeeld kaas kan juist ook heel goed een dessertwijn. Vaak wordt een rode wijn aangeraden maar een witte dessertwijn kan ook prima. Bij schimmelkazen past een hele zoet wijn het best en bij zachte, milde kazen past een wat drogere beter.
Een paar andere tips:
Doop een catuccinikoekje in je mousserende dessertwijn (of appertief wijn).
Kies bij fruit voor zoete en mousserende wijn.
Chocoladetoetjes zijn lastig te combineren met wijn, een port of eiswijn is dan de beste optie.
Proef! Kies gewoon wat je lekker vind en zo kom je uiteindelijk tot de lekkerste dessert-wijn combinaties!

6 comments:

 1. klinkt goed en handige tips!
  ik ben totaal niet van de wijnen en koffie etc.
  dus ik neem liever een frisse jillz daardoor
  begin ik wel fruitige wijnen misschien lekkerder te vinden

  liefs

  ReplyDelete
 2. Handige blog post! Sinds mijn bezoekje aan de champagnestreek laatst ben ik weer meer into wijn maar van dessertwijnen heb ik nog steeds geen kaas gegeten. Deze blog fave ik dus even! :)

  ReplyDelete
 3. Leuke post, ik wil me hier nog wat meer in verdiepen. Heb maar een paar keer een dessertwijn gehad en ik vind het wel lekker! Tijd om er meer te proeven dus:)

  ReplyDelete
 4. Ik vond dessertwijnen altijd erg lekker, maar op een of andere manier vind ik ze allemaal te zoet. Wel hele fijne tips heb je hier neergezet, leuk om eens te delen tijdens een diner met mijn schoonouders!

  ReplyDelete
 5. Leuk artikel Bianc!
  Ik ben niet zo'n fan van hele zoete dessertwijnen zoals moscatel, maar een port...mmm!

  ReplyDelete
 6. Hmm port bij een kaasplankje is lekker! Tijdens mijn opleiding aan de hotelschool hadden we een keer een dessertwijnenproeverij, je snapt dat dat helemaaal niet vervelend was haha! Wat me nog goed is bijgebleven is de heerlijke rode dessertwijn uit Griekenland, Mavrodaphne. Die was echt heerlijk!

  ReplyDelete