April 04, 2014

VINO COLLEGIO #03 Leuke wijn-weetjes

Wist je dat er bij pittige gerechten, zoals veel in de Aziatische keuken bijna geen wijnen passen? Er wordt in Azie dan ook niet veel wijn gedronken. Wel bier!

Zoete gerechten drink je met zoette wijnen. Meestal is het het lekkerst wanneer de smaken elkaar opheffen zoals een romig gerecht met een frisse wijn. Er moet wel balans zijn dus een stevig gerecht heeft ook een stevige wijn 'nodig'. Met zoet zit dat echter anders, denk daarbij voor aan desserts!

Vrouwen hebben vaak een voorkeur voor witte wijn omdat daar minder tannine in zit. Tannine is bitter en vrouwen houden naar meestal niet zo van.

Rode wijn wordt vaak te warm gedronken. Rode wijn drink je op huiskamer temperatuur. Deze aanduiding is echter al vele jaren geleden bedankt. Toen was de gemiddelde kamer temperatuur een stuk lager dan nu. Rode wijn drink je tussen de 14 en 18 graden.

Een oenofoob is iemand die helemaal niet van wijn houdt. Een oenofiel is juist iemand die er dol op is!

5 comments:

 1. geef mij maar helemaal geen wijn haha maar mooie foto en leuke post! liefs x

  ReplyDelete
 2. Leuk, ik hou idd ook niet van een bitter wijntje. Geef mij maar een zoete witte haha

  ReplyDelete
 3. haha dat laatste klinkt grappig. Leuk om te weten dat rode wijnen tegenwoordig eigenlijk te warm worden gedronken, want inderdaad hebben we de kamertemperatuur vaak wel hoger dan 14-18 graden. Ik drink het liefst een droge rosé of droge witte wijn. Zo af en toe een dessertwijn gehad, maar hier zou ik me graag veel meer in verdiepen. Rode wijn ben ik tot nu toe niet zo gek op, maar ongetwijfeld zijn er heel veel soorten die ik heel lekker zal vinden:)

  ReplyDelete
 4. Dan ben ik een oenofiel ;-) Wat een leuke post! Ooh ik was in Amsterdam vorig weekend maar dat kwam omdat mijn vriend in NL was. De volgende keer laat ik het je weten hoor :) Gaan we oenofielen haha.

  ReplyDelete
 5. Ik ben een oenofiel! Ik houd erg van sauvignon blanc, houtgelagerde chardonnay, malbec en pinot noir en mijn allergrootste favoriet is PX. Is eigenlijk sherry, maar bij een chocolade dessert of kaas hééérlijk!

  ReplyDelete