December 04, 2013

Kaasplankje

December staat voor mij extra in het teken gezelligheid en lekker eten. Sinterklaas vier ik niet echt meer, op de chocoladepepernoten na dan maar naast kerst ben ik ook jarig in december. De tijd om etentjes te houden en in de keuken te staan. Vooral wanneer het 's avonds vroeg donker is vind ik het eerlijk om zondags vroeg in de keuken te staan. Vaak begin ik dan 's middags met een kaasplankje. Mij maak je het gelukkigst met stinkende schimmelkazen met een zoete vruchten chutney!

Kaasplankje
Omdat niet iedereen dol is op schimmelkazen maak ik altijd wel een gevarieerd kaasplankje. Je begint met een jonge kaas en gaat dan naar een steeds oudere kaas. Heerlijk vind ik in het om in een kaaswinkel te snuffelen maar soms komt dat even niet uit en kijk ik online waar je ook makkelijk een kaasplankje samen kunt stellen van verschillende kazen. Als je geen kenner bent kun je ook gemakkelijk kiezen omdat de 'smaken' erbij staan. Denk aan harde kazen, jong, voor gevorderde, de landen etc. 

Eigenlijk eet ik kaas nooit op een toastje. Toastjes zijn meer voor salades als je het mij vraagt maar toastjes eet ik wel tussendoor om de smaak een beetje te neutraliseren. Uiteraard kan een wijntje bij de kaas niet ontbreken!

7 comments:

 1. Ik ben zo gek op kaas! (behalve schimmelkaas)

  ReplyDelete
 2. Jaaaaa! Kaas. Echt mijn favoriet. Lekker met port :)

  ReplyDelete
 3. Heeeerlijk! Ik ben vooral fan van brie ;)

  ReplyDelete
 4. Je mag me echt wakker maken voor een kaasplankje. Lekker met vijgenbrood of jam :)

  ReplyDelete
 5. Ik zou echt niet zonder kaas kunnen en ik hou van alle soorten!

  ReplyDelete
 6. oeh ik hou van veel soorten kaas.. ik vind ook die hele smeuzige kaas lekker die
  na een tijdje bijna wegsmelt.. hele sterke smaak maar echt heerlijk
  blauwe kaas vind ik weer wat minder omdat die weer wat bitter is vind ik

  liefs.
  ik eet ook altijd de vier soorten kaas pizza heerlijk!

  ReplyDelete
 7. Hmm kaas...<3 Ik ben gék op kaasplankjes, ik lust gelukkig ook heel veel soorten kaas. Ik ben niet echt een portdrinker, ken er nog te weinig van. Weer iets om me in te verdiepen;)

  ReplyDelete