March 13, 2014

PRAKTISCHE TIPS VOOR ROME

De een gaat voorbereid op reis de ander juist niet en laat alles op zich af komen. Voor de eerste groep reizigers heb ik praktische tips verzameld voor Rome! Mochten er nog meer dingen bij mij binnen schieten dat zal ik ze later posten.
De Romapas
Met deze pas kun je veel korting krijgen op bezienswaardigheden en musea. Voor de eerste twee bezienswaardigheden kun je zelfs gratis naar binnen. Let wel op dat dit binnen drie dagen na aankoop moet! Ook geld het niet voor alle bezienswaardigheden maar bijvoorbeeld wel bij het Coloseum. Ook krijg je voorrang en hoef je niet in de hele lange wachtrijen te staan. De pas kost 34 euro. Om dit er echt uit te halen zou ik wel meer dan twee musea of bezienswaardigheden bezoeken en gebruik maken van het OV (dit is met de pas dus ook gratis). Bij de Romapass krijg je een kaart en en boekje waar op staat waar de pas allemaal precies geldig is. Te koop bij toeristenkantoren maar voor ook bij de bezienswaardigheden zelf.

Vervoer
Afhankelijk van je hotel, appartement of Bed & Breakfast is alles goed lopend te zien in Rome. Er lopen ook twee metrolijnen door Rome die langs alle bezienswaardigheden gaat. Met de Romapas kun je 'gratis' gebruik maken van het openbaar vervoer. Dit geld echter niet van en naar het vliegveld dat buiten de stad ligt. Dit kun je met de trein of taxi doen maar makkelijker en voordeliger is om een pendelbus te pakken. Deze staat klaar bij het vliegveld en brengen je naar het Vaticaan in het centrum of een halte verder, naar het station aan de Oostkant van de stad. Wij zaten 5 minuten lopen van de eerste afzetplek vandaan dus dat was heel fijn. Per persoon betaal je zes euro inclusief je bagage. Van en naar het vliegveld in ongeveer een half uur rijden (in de stad gaat het niet zo snel). Er staat een bord in de stad waar je moet opstappen (en waar je bent afgezet) waar de tijden op staan en toen wij er waren kwam de bus precies op tijd. Hij gaat ongeveer een keer per uur van de stad naar het vliegveld. Andersom (zo leek het) vaker. 

Bezienswaardigheden
De meeste bezienswaardigheden zijn makkelijk te bezoeken. De Trevi en het Pantheon kun je zo bekijken. Voor een bezoek aan de Sint-Pieterskerk en het Colosseum is het wat lastiger. Gebruik je Romapas voor korte wachtrijen en ga vroeg naar binnen. In het hoogseizoen zal het nog drukker zijn maar in het voor en na jaar is het zelfs al aan te raden om voor tien uur 's ochtends binnen te zijn. Zoals ik eerder schreef kreeg ik een tip van Laura om voor het Colosseum de lange wachtrij te vermijden door bij Forum Romanum dat vlakbij ligt je kaartjes te kopen. 


Wat een echte aanrader is, is om de Sint-Pieterskerk helemaal te beklimmen voor een geweldig uitzicht over de hele stad. Zorg wel dat je goed ter been bent. Het laatste stuk naar de top moet je sowieso lopen, het eerste stuk kan met de lift maar dan betaald je acht euro in plaats van vijf euro entree. Voor mensen die echt claustrofobisch zijn zou ik het niet aanraden om naar het puntje van de kerk te gaan in verband met hele smalle trapgangetjes.

Spaanse trappen
Uitzicht over de stad waaronder de Sint-Pieterskerk in het midden, vanaf Villa Borghese

No comments:

Post a Comment