March 21, 2014

VINO COLLEGIO #02 Geen wijn maar...

Naast rode en witte wijn zijn er nog meer 'soorten wijn' maar die we anders noemen. Een wijn wordt zo genoemd als het gemaakt is van druif en heeft gegist. Door een specifieke behandelwijze zijn de onderstaande wijnen anders dan een 'gewone' witte of rode wijn.

Rosé
Sommige mensen denken dat Rose bestaat uit een mix van rode en witte druiven. Tegenwoordig kan het zo zijn dat je daadwerkelijk een 'geblende' rosé drinkt. De oorspronkelijke rosé wordt gemaakt van de witte druif. De kleur krijgt de wijn doordat de schillen van de druiven kort worden meegegist terwijl de schil van de witte wijn meteen wordt verwijderd. 

Champagne
Champagne komt alleen uit het Champagne gebied dat in Frankrijk ligt. Het wordt gemaakt van blauwe pinot noir druif en pinot meunier en van de witte chardonnaydruif. De blauwe druiven worden direcht geperst zodat ze geen donkere kleur afgeven. Er worden extra suikers en gist aan de druivensap toegevoegd zodat deze extra gaat gisten waardoor er koolzuur en dus de bekende bubbels in de wijn komen. 

Er bestaan ook champagne dat alleen gemaakt is van alleen witte of alleen blauwe druiven . Deze heten Blanc de Blancs en Blanc de Noirs. 

Mousserende wijnen zijn vaker wat zuurder. Soms wordt er dan extra suiker toegevoegd. Van zuur naar zoet krijgen de champagnes dan de volgende namen: Brut, extra-sec, sec, semi-sec en doux.

Cava
Eigenlijk is cava hetzelfde als champagne. Het enige verschil is dat de wijn niet uit de Champagne streek komt maar uit Spanje. Meestal uit de wijngebieden ten zuiden van Barcelona.

Prosecco
Prosecco is een hele specifieke wijn omdat dit alleen van de proseccodruif gemaakt kan worden en deze alleen voorkomt in het gebied boven Venetië  Bij deze wijn vindt er ook een tweede gisting plaats die zorgt voor de bubbels in de wijn. Het gisten verloopt sneller dan bij Champagne en hierdoor is prosecco frisser en schuimachtig. Champagne kun je lang bewaren, prosecco is lekkerder als je deze 'jong' drinkt. 

Port
Deze volle, sterke, zoete wijn wordt gemaakt van lokale druivensoorten in Portugal. De druiven worden geoogst als ze heel rijp zijn. Er zitten dan veel suikers in de druif wat onder andere voor de zoete en volle smaak zorgt. Meestal worden suiker omgezet naar alcohol  maar doordat er brandy aan de wijn wordt toegevoegd blijft deze wijn zoet en loopt het alcholpercentage niet hoger op dan 18 tot 20%. Door het hoge alcoholpercentage kan de Port lang worden bewaard en de wijn rijpt dan soms ook tot 30 jaar op houten vaten. 
Eerst wist ik zelf het verschil niet tussen Cava en Champagne en heb ik in Portugal een witte Port gekocht. Nu weet ik dus precies hoe deze gemaakt zijn! Wat is jouw favoriete wijn?

1 comment:

  1. ik ben helemaal geen wijn mens stom he.. net als een man die geen bier lust maar mijn vriend houd niet van bier maar drinkt het wel soms maar als k moet kiezen zou ik dan voor rosé bier gaan.. liefs x

    ReplyDelete