March 24, 2014

FOODIE IN ROME

Waar vind je de beste tiramisu, de smeuiigste pasta en het romigste ijs? Eigenlijk kun je in Rome de plank niet mis slaan. De Italianen weten wat lekker eten is en bij elk restaurantje eet je goed. Natuurlijk zijn er ook veel toeristische plekken. Die probeerde ik wel ter vermijden. Te herkennen aan de obers die buiten staan en die je telkens naar binnen willen praten. Soms toch wel irritant.

Deze blogpost liet even op zich wachten omdat ik bijna niet wist waar te beginnen. Er is zoveel lekkers in Rome. Vaak aten we zowel 's middags als 's avonds in een restaurantje dus ik heb wel een aantal persoonlijke tips. Van te voren had ik bedacht dat ik sowieso pasta, pizza (goh) wilde eten, maar ook tiramisu, een echte antipasto, een (zeevruchten)risotto en een echte Italiaanse café, zelfs als niet koffielover. Zoals op de foto hieronder te zien is, is dat laatste in elk geval gelukt. Ik moet zeggen deze cappuccino vond ik lekker!
La colazione
De Italianen eten 's avonds vrij veel (vergeleken ons) maar 's ochtends ontbijten ze nauwelijks. Vaak nemen ze een koffie en een zoet broodje om snel op te drinken en mee te nemen. Ze gaan niet zitten bij het koffiedrinken, vaak betaal je extra voor een zitplek. 

Il pranzo
De lunch lijkt veel op het diner. Er wordt warm gegeten en vaak ook een pasta. Het eten is een belangrijk en sociaal gebeuren en wordt altijd uitgebreid gedaan. Ze nemen hier de tijd voor en daardoor zijn veel winkels in de middag een of twee uur gesloten. Een specialiteit in Rome is de artisjok, gefrituurd of gekookt. Gefrituurde courgettebloemen zie je ook veel. 

La cena
Het avondeten is natuurlijk het fijnste moment van de dag. In Italiê beginnen ze na acht uur aan de antipasto: verse gegrilde groentes, hammen en kazen (salade Caprese!). Primi is het tweede gerecht en is bijvoorbeeld een pasta of risotto. Secondo met contorini is het hoofdgerecht dat meestal vis of vlees is met een bijgerecht wat vaak bestaat uit groentes. 

La Dolce
Zelfs het woord is prachtig. Ik houd van toetjes! Twee keer heb ik heerlijke tiramisu gegeten maar ook Crema catalana, Panne Cotta en cannoli zijn bekende zoete Italiaanse desserts.
Eettips in Rome
De lekkerste ijsjes maken ze bij Pompi, aan Piazza di Spagna, vlakbij de Spaanse trappen. Della Palma heeft  150 soorten ijssmaken en vind je in de buurt van het Pantheon.


Lunch & Diner
Voor degene die niet kunnen kiezen is L'Archetto geen aanrader. Hier vind je namelijk heel veel soorten pasta's en pizza's. Je kunt hier natuurlijk ook gewoon vaak naar toe gaan. Zeker de moeite waard. Mijn spaghetti met vier soorten kaas en aubergine was verrukkelijk. 

Een iets minder traditioneel Italiaans restaurant maar wel met verfijnde gerechten is restaurant en wijnbar Etabli. Er staat hier een houtkachel die 's winters lekker warm is en zorgt voor de knusse sfeer. Hier at ik Fettuccine met garnalen en courgette. Ook de cheesecake was top!

In de straat van ons B&B zat ook een fijn restaurantje waar we twee keer zijn geweest. Een keer voor lunch (de laatste dag) en onze eerste avond. Het restaurant heet Porto Castello en zit dicht bij het Vaticaan maar ook weer niet te dichtbij (of in de hele toeristische straatjes) waardoor het helemaal niet duur is! De ravioli en de penne zalm waren lekker!

Bij Pastifico haal je de goedkope maar hele goede pasta's. Dit kleine tentje zit tegenover Pompi in een zijstraatje bij Piazza di Spagna. Het is hier vaak druk en er wordt ook veel pasta afgehaald. Uiteraard helemaal vers gemaakt. 

Een buffet als lunch met koude gerechten maar wel met risotto, groentes, pasta's en pizza's  mét water voor 9 euro vind je bij Zafferino. Te vinden in de buurt van Piazza Navona. 

Dit waren dus een aantal restaurants waar ik geweest ben maar zoals ik eerder typte: in Rome kun je het nooit slecht treffen! Het is ook leuke om de markten te bezoeken en delicatessenwinkels zie je ook veel.

5 comments:

  1. Heel leuk en lekker allemaal!
    Ik ben dol op de Italiaanse keuken, dus in Rome zou ik me helemaal vol eten denk ik ;).

    ReplyDelete
  2. Oeww, laten tiramisu, pasta en ijs nu tot mijn favo dingen behoren! Fijne post :)

    ReplyDelete
  3. Canneloni is geen nagerecht hé... ;)
    Wat een toplijst! Ik heb meteen zin om weer terug te gaan. Hier nog een onwijze foodie, ik heb me echt he-le-maal volgegeten toen ik er was.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cannoli wel! Lijkt qua naam op elkaar =) (of zie ik ergens Canneloni over het hoofd?)

      Delete
  4. Deze post is niet goed voor me, ik mis het! Ben benieuwd eigenlijk naar die gefrituurde artisjok, nog nooit gehad. Heerlijk he, dat Italiaanse ritme van laat avondeten en lekker uitgebreid. Wij kwamen aan in Rome en moesten wachten op onze gastheer, aan de overkant van het appartement zat een klein restaurantje waar we 'even snel' iets wilden eten. Hadden wij even verkeerd gedacht! In een mum van tijd stond de tafel vol met heerlijke gerechtjes. Helaas ook wel op een aantal te toeristische plekjes gegeten, waar het eten dan duidelijk minder is. Altijd goed om te mijden inderdaad!

    ReplyDelete